Følg oss på:

Følg oss på Twitter
Svært følsomme personer

Svært følsomme personer

Er du en person som lett blir overveldet av følelser. Både gode og dårlige. Som blir litt gladere enn de fleste og som lettere reagerer på og engasjerer deg i ting som skjer i deg og rundt deg.Og som også blir mer såret, lei deg og følelsesmessig satt ut enn de fleste rundt deg.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 25.august 2010 kl 20:33 av Trond Edvard Haukedal

 

Du leser også lett de rundt deg. Kjenner energien deres og stemningene som svinger. Og reagerer lett – og sterkt på folks kroppsspråk og holdning. Kjenner du deg igjen i dette, hører du trolig til gruppen ”svært følsomme personer”. Eller ”highly sensitive person”, som betegnelsen er internasjonalt. Vi regner i dag at ca. 20 prosent av befolkningen faller inn under denne betegnelsen.

Å være svært følsom er i utgangspunktet en stor ressurs. ”Alle” vil ha venner som bryr seg, forstår hvordan du har det og som møter deg med omsorg og empati. Men dersom den svært følsomme ikke forstår seg selv og sin ressurs, kan dette gjøre en enda mer sårbar og sensitiv for det aller meste. Når man ikke har kunnskap om disse fenomenene kan man lett føle seg annerledes og spesiell. Bli irritert og sint på seg selv fordi man ”alltid” reagerer så sterkt på ting. Slik kan man utvikle sin selvkritikk og bidra til at selvbildet kan påvirkes på en negativ måte. Noe som i utgangspunktet er en ressurs – kan således bli snudd til noe negativt.

I Norge vet man i dag lite om dette fenomenet. Men googler du på ”highly sensitive person” – vil du få millioner av treff. I ”Solstråleboken” skriver jeg – for første på norsk om svært følsomme personer, og også om svært følsomme barn. Dette burde vært obligatorisk folkeopplysning for alle, både for din egen del. Men også for å forstå alle de svært følsomme personene som du har omkring deg, enten du er venn og kollega, forelder eller

 

pedagog – og ikke helt forstår disse som ”reagerer så lett – og så sterkt”…..

 

 


Relaterte saker:

SELVBILDET VÅRT – en kilde til GLEDE eller sorg...

SELVBILDET VÅRT – en kilde til GLEDE eller sorg...

Trolig er selvbildet vårt det som er mest personlig for alle mennesker. Når vi blir glade og trygge – er det selvbildet som er blitt positivt stimulert. Og når vi føler oss små og verdiløse er det også selvbildet vårt som har fått en knekk. Selvbildet er således selve målestokken på egenverdien vår.  Les mer »

Annonse:

Relaterte pekere:


Sist endret 1.oktober 2010 kl 10:25

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]